Priopćenje Sindikata policije Hrvatske

Priopćenje Sindikata policije Hrvatske povodom nesretne smrti 19-godišnjeg M. A. iz Županje.

Poštovani,

u cijelosti objavljujemo priopćenje Sindikata policije Hrvatske povodom nesretne smrti 19-godišnjeg M. A. iz Županje:

_x000D_
“Sindikat policije Hrvatske povodom nesretne smrti  19-godišnjeg M.  A. iz Županje ovim putem želi izraziti sućut obitelji preminulog.
_x000D_
Ujedno, ovim putem želimo izraziti i potporu svim policijskim službenicima PP Županja koji su u posljednje vrijeme bili izloženi velikom pritisku od javnosti i od strane nadležnih organa.
_x000D_
Drago nam je što su se naše prvotne informacije da policijski službenici PP Županja nisu krivi za tragičnu smrt M. A. potvrdile. Naravno, nemoguće je unaprijed znati što se sve dogodilo bez provedene istrage, no smatramo da je, unatoč javnom interesu, nužno poštovati ustavna prava svih hrvatskih građana, samim time i policijskih službenika pa tako i pravo na presumpciju nevinosti dok ovlašteni sud ne dokaže drukčije.
_x000D_
Kao Sindikat uvijek smo djelovali na način da smo širili svijest među našim članovima kako je zakonito postupanje jedini pravi i ispravni način obavljanja policijskog posla i da se toga uvijek moraju pridržavati.
_x000D_
Nije u redu što su neki unaprijed „presudili“ policijskim službenicima isključivo na osnovu nepotpunih i nepotvrđenih informacija. Stoga molimo javnost da u svim budućim slučajevima unaprijed ne donose „presude“ i osuđuju ljude, već da pričekaju da se provjere svi navodi i nakon toga donose zaključke i traži odgovornost.
_x000D_
Naravno, suprotstavljamo se bilo kojem pokušaju zataškavanja i uvijek ćemo se boriti da se istina utvrdi. No, kao što se na kraju od strane svih relevantnih institucija, među kojima i onih neovisnih o MUP-u, pokazalo, razlog smrti nije bilo postupanje policijskih službenika i nije bilo „zataškavanja“.  Dobro je da je interes javnosti potaknuo da se neke stvari javno objave iako je time ugrožena i privatnost obitelji žrtve kao i samog pokojnika,  ali obzirom na okolnosti to je u ovom slučaju bilo nužno.
_x000D_
Ipak, podsjećamo da i iza prozvanih policijskih službenika postoje obitelji,  njihov privatni život i suživot u okolini u kojoj žive, a vjerujemo da su posljednjih dana proživjeli teške trenutke i oni i njihove obitelji jer su bili unaprijed osuđeni i stigmatizirani kao nasilnici. Ovim putem, njima i njihovim obiteljima želimo dati potporu zbog toga što su u posljednje vrijeme bili  unaprijed „osuđeni“ i stigmatizirani te suosjećanje s time što su preživjeli. Vjerujemo da je službeni toksikološki nalaz „skinuo“ sumnju s njih i da će se konačno moći posvetiti svojim poslovnim i obiteljskim obvezama.
_x000D_
Također, dajemo podršku i ministru unutarnjih poslova g. Ranku Ostojiću što je na press konferenciji, na temelju izvješća Unutarnje kontrole, dao podršku postupanju policijskih službenika, a njegovu izjavu koja sadrži podatke istovjetne toksikološkom vještačenju ne smatramo gafom već željom i potrebom da se, na temelju nedvojbenih spoznaja kojima je u tom trenutku raspolagao kao Ministar (a podaci koje je dobio od sudskog patologa su mu, po prirodi posla, morali biti poznati prije njihove dostupnosti javnosti), destigmatizira unaprijed nevino optužene policijske službenike.
_x000D_
Cijenimo medijsku zainteresiranost za postupanje policije uopće, ali ujedno i osuđujemo neke medije koji svojim senzacionalističkim i neprovjerenim informiranjem obmanjuju javnost i na taj način policijske službenike i općenito policiju prikazuju kao nasilnike, „lokalne šerife“ i u najmanju ruku ubojice. Ujedno, tim svojim „senzacionalizmom“ ugrozili su policijske službenike u svakodnevnom radu, a što je kulminiralo neredima na utakmici u Splitu gdje su pojedine navijačke skupine medijske natpise o navodnoj policijskoj brutalnosti zloupotrijebile kao povod za „razračunavanje“ s policijom i to brutalnim kršenjem zakona i narušavanjem javnog reda i mira i napadom na policijske službenike.
_x000D_
Molimo medije da budu objektivni i nepristrani, jer policija je uvijek tu da štiti i služi. Treba prestati sa prozivanjima policije i proglašavanjem svake i najmanje sumnje na eventualno policijsko prekoračenje ovlasti kao gotovu stvar već u startu, na pojavu prve informacije, bez da se pričeka da se provjere informacije i razjasne okolnosti jer se time samo narušava ugled policije, a čini nam se kao da je nekima i želja da bi bilo najbolje ukinuti istu, pa neka svako radi što hoće. Nitko nas ne voli ali svi nas trebaju, prestanite nas ”razvaljivati”.”

 S poštovanjem,

Predsjednik SPH_x000D_
Dubravko Jagić

222 10-5-2013 članovi – povjerenici – mediji – Priopćenje SPH – PP Županja

PODIJELI