Blog

Jednostrana odluka Vlade RH o smanjenju bruto plaće

Dostavljamo dopis SPH u svezi jednostrane odluke Vlade Republike Hrvatske o smanjenju bruto plaće za sve zaposlene u državnim i javnim službama za 3%.
JEDNOSTRANA ODLUKA VLADE RH O SMANJENJU BRUTO PLAĆE

ZA SVE ZAPOSLENE U DRŽAVNIM I JAVNIM SLUŽBAMA ZA 3%


Poštovani,    


najoštrije osuđujemo jednostranu odluku Vlade RH o smanjenju bruto plaća za sve zaposlene u državnim i javnim službama za 3%.
Vlada RH ima ovlasti mijenjati koeficijente u državnim i javnim službama no do sada se to nikada nije činilo bez prethodnih pregovora sa partnerima niti je najava ove odluke bila obznanjena putem sredstava informiranja (u TV intervju). Zato ovu odluku smatramo jednostranom i bez presedana u novijoj hrvatskoj povijesti.

Ova odluka pogađa sve do jednog zaposlenog u državnim i javnim službama, ali smatramo da ne pogađa na jednak način. Ona je i nepravedna jer najviše će pogoditi one koji imaju najmanje plaće kojima će tih 3% bruto najviše značiti (npr. policajcu oko 100 kuna na čistoj plaći). Ovim je Vlada RH prekršila i svoja javno dana obećanja da neće zadirati u plaće državnih i javnih službenika. Ostalo je sada još samo jedno obećanje koje nije prekršeno – a to je čuvanje radnih mjesta – no pitanje je do kada.

Obzirom na jednostranu odluku Vlade RH, sindikati državnih i javnih službi već su održali konzultacijske sastanke, koji će se nastaviti, na kojima će se donijeti odluka o konkretnim sindikalnim akcijama kojima bi trebali pristupiti svi sindikati zaposlenih u državnim i javnim službama jer ovo nije pitanje kojim se zadire u prava zaposlenih u MUP-u, zato ovu sindikalnu borbu ne mogu iznijeti isključivo zaposleni u MUP-u, već zaposleni u svim državnim i javnim tijelima – od škola, bolnica, pravosuđa, carine, poreznika, fakulteta … svi se moramo zajedno solidarizirati i zajednički organizirati akcije kako bi one bile što uspješnije. U ovom pitanju ne smiju postojati razlike između sindikata i njihovih stavova. Stoga pozivamo sve sindikate na jedinstvo.


Nakon što sindikati državnih i javnih službi donesu odluke o konkretnim sindikalnim akcijama pozvat ćemo sve zaposlene u MUP-u i članove i one koji to nisu da se istima odazovu i pokažu Vladi RH da ovakve odluke ne smije donositi jednostrano i po načelu svima isto (3%) jer na kraju to neće biti svima isto.

PRIPREMITE SE NA POZIV NA SINDIKALNE AKCIJE
SVIH SINDIKATA DRŽAVNIH I JAVNIH SLUŽBI KOJI ĆE USKORO USLIJEDITI!
OBRANIMO PRAVA ZAPOSLENIH U DRŽAVNIM I JAVNIM SLUŽBAMA
JER DOPRINOSA NAM JE VEĆ DOSTA I PREVIŠE IH JE BILO!
 


S poštovanjem,

Predsjednik SPH
Dubravko Jagić

PODIJELI