Blog

Mirovine policijskih službenika

S DANOM ULASKA U EUROPSKU UNIJU ZA POLICIJSKE SLUŽBENIKE I DALJE ĆE VRIJEDITI UVJETI IZ ČLANKA 6. ZAKONA O PRAVIMA IZ MIROVINSKOG OSIGURANJA DJELATNIH VOJNIH OSOBA, POLICIJSKIH SLUŽBENIKA I OVLAŠTENIH SLUŽBENIH OSOBA (10-15-30)

Poštovani,
_x000D_
dana 11. veljače 2013. godine održan je sastanak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava (MRMS) na temu: „Mirovine policijskih službenika i datum ulaska u Europsku uniju“.
_x000D_
Na sastanku su bili prisutni ministar rada i mirovinskog sustava prof. dr. sc. Mirando Mrsić, dr. med. i pomoćnik ministra g. Marko Krištof sa suradnicima, pomoćnica ministra unutarnjih poslova gđa. Sanja Čanković i načelnik Sektora za upravljanje ljudskim potencijalima g. Aco Martinović te predsjednici reprezentativnih sindikata koji djeluju u MUP-u – predsjednici Sindikata policije Hrvatske i Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a sa suradnicima.
_x000D_
Sastanak je sazvan povodom učestalih upita, pa i „kuloarskih“ priča da će se s danom ulaska RH u Europsku uniju prestati vrijediti odredbe članka 6. Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba.

Na sastanku je ministar Mirando Mrsić jasno istaknuo da s danom ulaska RH u EU neće biti navedene izmjene te će se i dalje moći primjenjivati čl. 6. Zakona (tzv. „prvi uvjet 10-15-30“) na policijske službenike.
_x000D_
Jedina izmjena odnosi se na obvezu izjednačavanja uvjeta za odlazak u redovnu starosnu mirovinu za policijske službenike i službenice po članku 4. Zakona, a koji se iznimno rijetko koristi prilikom umirovljenja policijskih službenica i službenika – detaljnije o navedenoj temi smo vas izvijestili našim dopisom 445/12 od 19. prosinca 2012. godine. Ministar je izričito naglasio da navedena promjena definitivno nema utjecaja na daljnju primjenu članka 6. Zakona.
_x000D_
Ujedno, najavljena je namjera MRMS za izmjenom općih mirovinskih propisa u narednom razdoblju, među, tim izmjenama razmišlja se i o izdvajanju osoba koje u mirovinu odlaze po posebnim propisima u posebnu grupaciju, tako npr. postoje razmišljanja o „policijskom mirovinskom fondu“ i sl. koji bi također kao i do sada omogućavao raniji odlazak u mirovinu policijskih i vojnih službenika, kao posebnih kategorija djelatnika. U izradu navedenih propisa bit će pozvani i predstavnici reprezentativnih sindikata koji djeluju u MUP-u, u dijelu koji se odnosi na zaposlenike MUP-a.
_x000D_
O daljnjim informacijama pravovremeno ćemo vas obavijestiti.

S poštovanjem,

Predsjednik SPH _x000D_
Dubravko Jagić 

Dopis SPH Ur. broj: 445/12 od 19. prosinca 2012. godine
Dopis SPH Ur.broj: 63/13 od 11. veljače 2013. godine

Photo: Marijan Sušenj/PIXSELL

PODIJELI