Blog

Sastanak zamjenika ministra unutarnjih poslova s predstavnicima sindikata koji djeluju u MUP-u

_x000D_
Poštovani, dana 14. ožujka 2012. godine održan je sastanak zamjenika ministra unutarnjih poslova g. Evelina Tonkovića s predstavnicima sindikata koji djeluju u MUP-u._x000D_
Poštovani,
_x000D_
dana 14. ožujka 2012. godine održan je sastanak zamjenika ministra unutarnjih poslova g. Evelina Tonkovića s predstavnicima sindikata koji djeluju u MUP-u.
_x000D_
Tema sastanka je bio Nacrt prijedloga Zakona o policiji s konačnim tekstom zakona. Na sastanku je zamjenik ministra g. Tonković iznio koji su prijedlozi i primjedbe koordinacije sindikata koji djeluju u MUP-u (o kojima smo vas prethodno izvijestili dopisima). Nažalost, ispostavilo se da se Ministarstvo unutarnjih poslova odlučilo oglušiti na gotovo sve prijedloge sindikata te nije prihvaćena gotovo niti jedna od velikog broja prijedloga i primjedbi koordinacije, a osobito niti jedna bitna.
_x000D_
Navedeno je pokazatelj da se očito nema namjere u potpunosti uvažiti sindikate kao socijalne partnere.
_x000D_
Napominjemo da među ostalim smo tražili:_x000D_

  • Potrebu zadržavanja sustava zvanja i napredovanja,
  • Zadržavanje trenutnih odredbi o premještaju i rasporedu policijskih službenika,
  • Pravo policijskih službenika na prosvjed u svom radnom odjelu – odori,
  • Zadržavanje srednje policijske škole.

Navedeno nije prihvaćeno.
_x000D_
Moramo ujedno upoznati sve policijske službenike i državne službenike i namještenike da je Vlada RH predložila Hrvatskom saboru donošenje izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima kojim bi se u potpunosti liberalizirao institut premještaja u državnoj službi na način DA BI SE OMOGUĆIO PREMJEŠTAJ IZ DRŽAVNE SLUŽBE U JAVNU SLUŽBU (školstvo, zdravstvo, bibliotekarstvo, socijalna skrb …), LOKALNU SAMOUPRAVU (županijske, gradske, općinske službe) TE IZ TIH SLUŽBI U DRŽAVNU SLUŽBU. Navedeni prijedlog se nalazi na dnevnom redu sjednice Hrvatskog sabora koja traje do petka te su zatražili hitni postupak i donošenje tih izmjena već do petka.
_x000D_
Ovo je bitno za sve državne službenike i namještenike, a i za sve policijske službenike obzirom da se iz Zakona o policiji namjeravaju brisati odredbe o premještaju koje reguliraju to pitanje tako da bi se i na njih primjenjivale navedene odredbe i mogućnost premještaja.
_x000D_
Obzirom na sve navedeno Koordinacija sindikata koji djeluju u MUP-u svjesna je da očito svoje argumenta i zahtjeve kao i dignitet policijske i državne službe moramo braniti provođenjem sindikalnih akcija te će se stoga održati zajednički sastanak na kojem će se dogovoriti zajedničke i koordinirane akcije o kojima ćemo vas izvijestiti kao i hrvatsku javnost.
_x000D_
Vjerujemo da ćete podržati naše akcije i stati u obranu svojih stečenih prava u skladu s najvišim dosezima ljudskih prava i slobode sindikalnog organiziranja.

S poštovanjem,

PODIJELI