PU VARAŽDINSKA

14.03.2023.

Priopćenje SPH: Podrška kolegama napadnutim tijekom intervencije

Napade na policijske službenike treba tretirati kao kazneno djelo, a ne kao prekršaj

Sindikat policije Hrvatske oštro osuđuje napade na policijske službenike dok obavljaju svoju dužnost, pa tako i posljednji napad u Trnovcu na naše kolege iz Policijske postaje Varaždin. Nakon što su protekle subote izazvala incident u jednom ugostiteljskom objektu u Trnovcu, trojica muškaraca su napala i policijske službenike koji su došli na intervenciju te im zadala ozljede zbog kojih im je naknadno pružena medicinska pomoć.

Sva trojica napadača su uhićena te su nakon provedenog kriminalističkog istraživanja za kaznena djela Prisila prema službenoj osobi i Napad na službenu osobu kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu.

Iako je zatraženo da im se odredi istražni zatvor zbog mogućnosti ponavljanja djela, sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu odredila im je zabranu posjećivanja ugostiteljskom objektu u Trnovcu te zabranu približavanja oštećenim policijskim službenicima na udaljenost manju od 100 metara.

Temeljem svega što smo saznali o ovom slučaju pitamo:

1. Zašto su počinitelji od strane DORH-a prijavljeni samo za POKUŠAJ kaznenog djela, a policajci su u napadu ozlijeđeni te su počinitelji savladani tek nakon uporabe sredstava prisile i dolaska pomoći?
2. Zašto počiniteljima nije određen ISTRAŽNI ZATVOR kada sutkinja i sama u svojem Rješenju PRIZNAJE POSTOJANJE ELEMENATA za određivanje istražnog zatvora (postojanje opasnosti od ponavljanja KD, a nisu ni ispitani svjedoci)?
3. Do kad će se tolerirati napadi na policijske službenike, ljude koji časno obavljaju svoju dužnost svakodnevno riskirajući svoje živote i što Republika Hrvatska poduzima da bi se to spriječilo?

Sindikat policije Hrvatske godinama upozorava da se napad na policajca, bio on verbalni ili fizički, treba tretirati kao teško kazneno djelo, čiji počinitelji zaslužuju najteže kazne. Policajci izlažu svoje živote i zdravlje štiteći sigurnost naših građana i zaslužuju pri tome imati potporu naše države.