PU KRAPINSKO-ZAGORSKA

19.10.2022.

Prijedlog Vlade Republike Hrvatske o povećanju osnovice za plaću i drugih materijalnih prava državnih službenika i namještenika

Obavještavamo vas kako je na jučerašnjem sastanku pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske i sindikata državnih službi Vlada Republike Hrvatske, nakon naših zahtjeva s prošlog sastanka u vezi isplate „inflatornog“ dodatka u kombinaciji s povećanjem osnovice plaće u dva navrata, izašla s korigiranim prijedlogom.

Temeljem našeg traženja poboljšanja prethodnog prijedloga na prošlom sastanku, na jučer održanom sastanku pregovaračkih odbora Vlada RH iznijela je sljedeći novi prijedlog:

Jednako kao u prijedlogu s prošlog sastanka:
  • povećanje osnovice od 4% s 1. listopadom 2022. godine

Izmijenjeno u odnosu na prošli prijedlog:
  • povećanje osnovice od 2% s 1. siječnjem 2023. godine (umjesto s 1. travnjem 2023. godine iz prethodne ponude),
  • povećanje pojedinih neoporezivih primitaka državnih službenika i namještenika - božićnica i regres bi se povećali sa sadašnjih 1.500,00 kn na 1.750,00 kn (uvećana božićnica bi bila isplaćena već u ovoj godini, a regres u narednoj godini) te povećanje dara za dijete sa 600,00 kn na 750,00 kn, s primjenom već od ove godine.

Navedena ponuda je ukupno financijski povoljnija od prethodne, s time da je povećanje i isplata neoporezivih dodataka predviđena na drugačiji način.  Predlaže se da se umjesto jednokratnog „inflatornog“ dodatka povećaju trenutno ugovoreni neoporezivi dodaci koji se isplaćuju svake godine, i to božićnica, regres i dar za dijete.

Navedeno neoporezivo povećanje ne bi bilo jednokratno, već bi se navedeni iznosi unijeli u Kolektivni ugovor te postali osnova za buduće isplate tj. trajno povećanje najmanje na te iznose, jer smo u Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike ugovorili zaštitnu odredbu po kojoj će se, ukoliko se ne postigne sporazum o visini tih neoporezivih prava, ista isplatiti u iznosu u kojem je bila prethodna isplata.

Značajnije unapređenje u odnosu na prethodni prijedlog je ranija primjena povećanja osnovice od 2% s 1.01.2023. godine. Tako bi povećanje od 2% krenulo tri mjeseca ranije u odnosu na prethodnu ponudu koja je predviđala primjenu s 1.4.2023. tj. na plaći koja će se isplatiti u 5. mjesecu sljedeće godine.

Napominjemo kako je jučer održan 4. sastanak pregovaračkih odbora, a da je Pregovarački odbor Vlade RH na 2. sastanku predlagao dva modela (prvi model je bio da se plaća uveća za 4% od 1. studenog 2022. godine, a drugi model je bio da se plaća od 1. listopada 2022. godine uveća za 3% i da se u studenom isplati „inflatorni dodatak“ u iznosu od 1.000,00 kn neto) – navedeni prijedlog nismo prihvatili.

Nakon toga, na prošlom (3.) sastanku prijedlog je bio ažuriran na dva modela (jednokratni „inflatorni“ dodatak u visini od 1.250,00 kuna neto i jednokratno povećanje osnovice od 4% s 1.12.2022. godine ili povećanje osnovice od 4% s 1.10.2022. godine, a uvećanje od 2% s 1.04.2023. godine) te smo zatražili da se drugi model ponude iskombinira s „inflatornim“ dodatkom.

Jučerašnji prijedlog je bolji od prethodnih prijedloga Vlade RH te uvažava i povećanje neoporezivih iznosa (što nam je bio jedan od zahtjeva) jer su oni pored toga izuzeti od ovrhe tako da će biti isplaćeni i blokiranima tj. najugroženijim našim članovima.

Slijedom navedenog, danas je održan sastanak Predsjedništva Sindikata policije Hrvatske, na kojem su članovi Pregovaračkog odbor SPH iznijeli ponudu Vlade Republike Hrvatske te prijedlog da se ista da našem članstvu i tijelima na izjašnjavanje, s preporukom da se, gdje god je to moguće, provede izjašnjavanje članstva kroz anketu.

O vašem stavu možete se izjasniti u ANKETNOM LISTIĆU koji možete preuzeti u vašim glavnim podružnicama SPH. Anketa se provodi od 19. do 25. listopada 2022. godine do 10:00 sati (s obzirom da smo se Vladi Republike Hrvatske obvezali dostaviti našu odluku o prihvaćanju ili odbijanju navedene ponude do utorka, 25. listopada 2022. godine, do 12:00 sati).

Smatramo kako je, nakon naših intervencija i odbijanja prethodnih ponuda, nova ponuda Vlade Republike Hrvatske najizdašnija dosada te će iznositi preko dvije milijarde kuna na razini državnih i javnih službi, s time da, ukoliko SPH prihvati ovu ponudu, povećanje osnovice od 4% bi krenulo već s plaćom za listopad koja se isplaćuje u studenom.

S obzirom na sve navedeno, pozivamo članove da pristupe izjašnjavanju putem glavnih podružnica SPH o prihvaćanju ili odbijanju navedenog prijedloga povećanja prava iz Kolektivnog ugovora.