PU BRODSKO-POSAVSKA

12.10.2020.

Priopćenje - Sindikat policije Hrvatske osuđuje napad na policajca i poziva na jačanje sigurnosti

Sindikat policije Hrvatske najstrože osuđuje današnji pokušaj teškog ubojstva policajca vatrenim oružjem na Markovom trgu. Ozlijeđenom kolegi želimo brz oporavak i povratak u normalan život, a od odgovornih tražimo žurno podizanje razine sigurnosti policijskih službenika.

Sigurnost je temeljna vrijednost nužna za funkcioniranje suvremene države. Bez sigurnosti nije moguće uspostaviti normalan život, omogućiti uživanje ljudskih prava poput prava na život, na slobodu govora, slobodu okupljanja, slobodu kretanja i ostale. Stoga će Sindikat policije Hrvatske tijekom idućih dana s Ministarstvom unutarnjih poslova pokrenuti dijalog o mjerama nužnim za podizanje razine sigurnosti policijskih službenika i, posljedično, svih građana.

Smatramo ključnim da posao zaštite sigurnosti građana obavljaju policajci koji su dobro plaćeni, kvalitetno obučeni i opremljeni te kojih je dovoljan broj za potrebe obavljanja policijskog posla u Republici Hrvatskoj. Nažalost, u ovom trenutku niti jedan od ovih kriterija nije u potpunosti zadovoljen, iako je u aktualnom i prethodnom mandatu Vlade došlo do određenih pozitivnih pomaka, osobito kad je o opremljenosti policajaca riječ.

Sigurnost policijskih službenika pri obavljanju policijskog posla i sigurnost građana koje policajci štite neraskidivo su vezane. Ovaj tragičan događaj još jednom nas je posjetio na to koliko su naše institucije i naš normalan život potencijalno izloženi na nemilost napadača, čiji motivi mogu biti brojni, u rasponu od političkog terorizma do problema mentalnog zdravlja, a u ovom slučaju će ih tek utvrditi istraga.

Osobni osjećaj sigurnosti građana ključna je komponenta normalnog svakodnevnog života. Dođe li do njegova narušavanja, doći će i do teških društvenih poremećaja, a jednom izgubljen osjećaj sigurnosti teško je povratiti. Stoga očekujemo žurno i opsežno djelovanje svih nadležnih institucija na jačanju sigurnosti, a mi kao Sindikat policije Hrvatske stavljamo svoje znanje i iskustvo na raspolaganje za te potrebe.