Službene stranice prvog hrvatskog policijskog sindikata

Sindikat Policije Hrvatske

povratak
Podijeli s prijateljima:
28.04.2023.

Priopćenje SPH: Nezaštićeni probacijski službenici svakodnevno riskiraju živote

Za razliku od kolega u zatvorskom sustavu, probacijski službenici koji jednako riskiraju ne primaju dodatak od 25 posto na plaću

Iako svakodnevno rade s osuđenicima za najteža kaznena djela, probacijski službenici potpuno su nezaštićeni. Probacijski službenici svakodnevno se izlažu riziku izlazeći u domove osuđenika, no za to ne dobivaju primjereni dodatak na plaću.
 
Sindikat policije Hrvatske u više je navrata bezuspješno pokušavao otvoriti ovu temu s resornim Ministarstvom pravosuđa i uprave, no nadležni ignoriraju naše pozive. Istovremeno svjedočimo prijetnjama ubojstvom koje primaju naše kolege, posljednji takav slučaj zabilježen je prije dva tjedna u Varaždinu kada je osumnjičena telefonski prijetila probacijskoj službenici da će ju ubiti, a prije dva dana u prostorijama probacijskog ureda u Varaždinu bila je prijetnja ubojstvom probacijskom službeniku. Podsjećamo da probacijski službenici, kao ni upravni referenti u probacijskim uredima nisu izjednačeni, niti imaju jednak status kao drugi službenici koji obavljaju slične poslove te je sasvim jasno da je potrebno adekvatno vrednovanje probacijskih poslova te određivanja većeg dodatka za probacijske poslove. Tako probacijski službenici imaju samo 5 posto dodatka za posebne uvjete rada na plaću, dok je uobičajeni dodatak za takve i slične poslove u zatvorskom i policijskom sustavu od 20 do 30 posto.
 
Sukladno preporukama Vijeća Europe, ali i iskustvima drugih zemalja u kojima probacijski službenici imaju isti status kao zatvorski službenici, podsjećamo da njihovi poslovi u Hrvatskoj nisu prepoznati niti primjereno vrednovani te smatramo da je Uredbom o poslovima i posebnim uvjetima rada u državnoj službi potrebno odrediti dodatak u višem postotku tj. u rangu zatvorskih službenika.
 
Probacijski poslovi donose znatne uštede društvu i zajednici te doprinose uštedi sredstava u državnom proračunu, puno višoj od izdatka iz državnog proračuna do kojeg bi došlo povećanjem dodatka u višem postotku i određivanjem adekvatnih koeficijenata. Zbog svega navedenog, Sindikat policije Hrvatske traži da se probacijskoj službi, u skladu s osnovnim principima Europskih probacijskih pravila, dodijeli odgovarajući položaj i adekvatno vrednuju njihovi radni zadaci.